Alles voor Natuurijs

BEN JIJ ER AL KLAAR VOOR?

Bij viking hebben we alles in huis voor heerlijk schaatsen op de baan, maar uiteraard ook voor geweldige tochten op natuurijs.

GOED BESLAGEN TEN IJS
We beginnen bij het belangrijkste, om beslagen ten ijs te komen heb je goede schaatsen nodig! 
Bij schaatsen gaat het allemaal om de pasvorm, en dat is nu net waar Viking om bekend staat. Een aansluitende schaats voorkomt blaren en geeft je steun. wil je daarnaast wat extra comfort en warmte, dan is een Combi noor of Viking Cruiser de ideale schaats om mee van start te gaan.
Ben je al wat ervaren en houd je van doorschaatsen? Een leren kuip schaats, als bijvoorbeeld een marathon model, brengt je een leven lang plezier. Het leer vormt zich mooi naar je voet en voor extra warmte zijn neopreen overschoenen een uitkomst. Wil je écht vaart maken en schaats je ook op de ijsbaan? Dan is een Bronze, Silver of zelfs Gold schaatsschoen een betere keuze voor jou. Deze thermoplastische kuipschoenen kunnen met thermofit worden aangepast naar jouw voetvorm voor nog meer aansluiting en daarmee controle.

VAST OF KLAP
Een vast onderstel is hierbij de veiligste keuze en het best bestand tegen vallen of in een scheur rijden. Toch zie je veel klapschaatsen op natuurijs. Als je een klapschaats gewend bent en hier beter op rijdt is dat te verantwoorden, wel is het risico op schade aan je materiaal als je in een scheur terecht komt groter, en klap je eerder voorover.  

VEILIGHEID
Bescherm jezelf als je het ijs op gaat. Draag voor de veiligheid altijd een gecertificeerde schaatshelm en handschoenen, liefst van snijvast materiaal. draag eventueel een extra thermo handschoentje onder je snijvaste handschoenen voor extra warmte.  Voor verdere bescherming tegen de kou kun je neopreen overhoezen over je schaatsen doen.

VOORBEREIDING
Ga voor de veiligheid ook nooit alleen het ijs op, maar ga altijd met een ‘buddy’ die je kan helpen als je valt of onverhoopt door het ijs zakt. Schaats nooit in de sneeuw, dan zijn de zwakke plekken onzichtbaar en schaats alleen waar anderen schaatsen. Neem een mobiele telefoon mee in een waterdichte hoes, zodat je alarm kunt slaan als er wat gebeurt.

TOCH DOOR HET IJS
Het is aan te raden altijd twee lichtgewicht ijspriemen mee te nemen om de nek, daarmee kun je je zelf uit een wak trekken. Je kunt ook twee spijkers meenemen aan een koortje. Ijs brokkelt namelijk aan de zijkanten van het wak af, waardoor je jezelf er slecht uit kunt trekken. Neem ook een touw en klein plankje mee, als je het plankje aan het uiteinde van het touw vastmaakt kun je dit over het ijs heen sjoelen naar degene in het wak (een los touw manoeuvreer je lastig naar het wak toe). Een droge trui in een rugtasje is ook een echte "live safer"– die kan je dan mooi van je buddy lenen.  
Doe voorzichtig, en veel plezier!