Steekmaten, Inches en Sprong uitgelegd

Wat is een inch? 

De lengte van shorttrack ijzers en sommige langebaan ijzers wordt ook wel uitgedrukt in ‘inches’ en die worden gekoppeld aan een schoenmaat. [1 inch = 25,4 millimeter]

Bij een buislengte van 16” is het onderstel dan voorzien van een brug voor een schoen met de maten 38/39. Per halve inch schuift de  maatverdeling 2 maten op, dus bij een buis van 16,5” zit er een brug op voor de maten 40/41.

Wat is een steekmaat? 

De steekmaat is de afstand tussen de twee bevestigingspunten tussen schoen en ijzer, ofwel de ruimte tussen de twee bevestigings punten van voor naar achter.

Steekmaten van langebaan schaatsen verschillen per schoenmaat in tegenstelling tot skates/skeelers en shorttrack schaatsen waarbij een vaste steekmaat wordt aangehouden.  Shorttrackschoenen en -buizen hebben een standaard steek van 165 mm.  

Bij skeelers werd een 165 mm steek meestal gebruikt voor frames met 5 wielen tot 90 mm. Naarmate de wielen over de jaren groter zijn geworden wordt de 165 mm steekmaat weinig meer gebruikt, alleen Oudere skeelerschoenen en kinderskeelerschoenen tot maat 36 hebben vaak nog een 165 steek.  Frames met wielen vanaf 100 mm hebben meestal een 195 mm steek waarmee skeelerschoenen onbruikbaar zijn geworden voor shorttrack, met de standaard 165 steek.

Veel verschillen dus.

Wij raden aan om schaatsen in de winkel te gaan passen om meerdere redenen.

  • Een hiervan is dat schoenmaten per merk anders zijn en dat elk merk zijn eigen pasvorm, steek of sprong hanteert.
  • Wanneer u een schaats koopt in de webshop kan het zijn dat deze u qua maat wel past, maar dat u bijvoorbeeld een te brede, of juist te smalle voet heeft voor het betreffende merk schaatsen. 
  • Daarnaast passen de schoenen van het ene merk ook niet altijd perfect op een onderstel van een ander merk. Door de verschillen in gehanteerde maten en steekmaten of sprong hoogte [De sprong: het hoogteverschil tussen de voorvoet en achtervoet bij schaatsschoenen, kan nog wel eens verschillen waardoor een ongewenste trekkracht in de schaatsschoen ontstaat].

Er kan als gevolg hiervan schade aan uw beugel of materiaal ontstaan.

Bij onze Viking specialisten en premium specialsten wordt u in ieder geval altijd voorzien van advies op maat!