Wat is een kuipschoen

Innovatie van Viking: De kuipschoen!

In oude tijden werd het ijzer aan de schaatsschoen geklonken met klinknagels en bestond de schoen uit een leren pand met een losse voetzool daaronder. Het was Viking dat als eerste schaatsschoenen is gaan maken uit één stuk. De zool en de contrefort (hielverstevigingselement) zijn bij de kuip een integraal geheel geworden, in tegenstelling tot de traditionele schaatsschoen waar de contrefort aan de zool werd verlijmd.

De kuip bepaald in hoge mate de pasvorm van de schoen en bestaat uit diverse lagen vezel versterkte kunststof, die onder druk en hoge temperatuur uitharden tot één geheel. Door de manier waarop de vezel versterkte kunststoffen worden toegepast, met een thermo hardende of thermoplastische hars, kan de kuip bepaalde eigenschappen krijgen. Eigenschappen die de schoen in een bepaald gebied stijver, flexibeler of vormbaar maken.

De kuipen die Viking produceert zijn uniek en worden nog steeds in eigen beheer en in Nederland gemaakt. De productiemethodiek is door de jaren geperfectioneerd.

Voor de verschillende kuipen worden drie soorten thermo hardende vezels gebruikt:

  1. Glas
  2. Carbon
  3. Aramideweefsel en één soort thermoplastisch materiaal in verschillende diktes. 

Met behulp van warmte is het thermoplastische gedeelte van de kuipschoen vervormbaar, zodat de schoen nog beter kan worden aangepast aan de voetvorm. Koolstofvezel (thermoharder) is zeer sterk en zeer stijf, terwijl glasvezel (thermoharder) ook erg sterk is maar niet zo stijf.

De aard van een koolstofvezel (carbon fiber) is zeer licht, stijf en sterk. Dit is waarom de meeste gewicht-kritische prestatie-producten worden vervaardigd met koolstofvezel.