Wat voor staal gebruikt Viking voor de schaatsen?

Je schaatsstaal kan, afhankelijk van zijn klasse, gemaakt zijn van een groot aantal staal soorten. Hierbij zijn voor de schaatser onder andere van belang; 1) het type staal 2) de hardheid van het staal [aangegeven in HRC/Rockwell]. Als het staal te zacht is dan slijpt het erg snel af, en slijt het snel. Als het te hard wordt dan knapt of verbrokkeld het snel bij bijvoorbeeld een tik of wanneer je in een scheur rijdt. 

Over het algemeen zie je op de schaatsmarkt veel gebruik van een inferieur type Chroom staal - dit is een staal soort wat snel slijt bij slijpen, en erg zacht is. Een zacht staal slijpt snel af en is dus snel 'op' en heeft een slecht glijvermogen. Viking gebruikt geen Chroom staal.

Voor Viking schaatsen worden vier soorten staal gebruikt; Koolstof staal (59/60 HRC), RVS (57 HRC) Special staal (62 HRC) en PM staal (66 HRC). 

Bimetalen:

Tijdens het productie proces moet het mes in de buis gezet worden. Dit gebeurt doormiddel van verlijming, puntlassen of laserlassen - afhankelijk van het model. Omdat je special staal en PM staal niet goed kunt verwerken wordt er een legering gebruikt met Koolstof staal, zo'n legering wordt aangeduid als 'Bimetaal'. Zowel de Nagano Special schaatsen als de Nagano PM schaatsen zijn dus een type bimetaal staal. Een 'bi metaal' is dus niets anders dan een 'legering' van twee staal soorten. Bi metaal op zichzelf staand zegt dus niets, het gaat hem juist om wélke type stalen worden gebruikt om er een bimetaal van te maken. 

Special staal:

Het special staal wat Viking gebruikt is een HSS snel staal, met hele mooie eigenschappen en afgemeten hardheid. Niet te zacht of te hard, en daarmee fijn in gebruik, goed te bewerken en met een minimale glijweerstand.

PM staal:

PM staal staat voor Poeder metallurg, wat simpel gesteld een staal is wat verkregen wordt uit het onder hoge druk persen van een tot poeder verstoven basis materiaal. De glijweerstand van dit staal is nog beter, en toegepast in een schaats brengt PM staal geheel eigen en specifieke rij eigenschappen.