Natuurijs van en voor iedereen!

Schaatsen op natuurijs; Van en voor iedereen!

Welk materiaal kan het beste gebruikt worden, van recreant tot topsporter lees het hier.

Glijden door de ongerepte natuur. Gezelligheid en verbroedering, natuurijs daar kijken veel mensen elk jaar weer naar uit. Bij gebrek aan natuurijs in Nederland worden door de fanatieke schaatsers andere oorden opgezocht, bijvoorbeeld de Weissensee in de deelstaat Karinthië, of het Zweedse Lulea.

Om goed beslagen ten ijs te gaan, zowel in Nederland of op buitenlands natuurijs, is het belangrijk dat het schaatsmateriaal goed in orde is. Daarnaast is het voor zowel de topsporter als startende recreant, goed om na te denken welk materiaal je gebruikt als je gaat schaatsen op natuurijs. In deze blog meer over het schaatsmateriaal en de eventuele voorbereidingen die getroffen moeten worden om nog meer plezier te halen uit het schaatsen op natuurijs. Minder materiaalpech, minder valpartijen en langer genieten.

Ook zin om een reis te maken en/of deel te nemen aan een geweldig schaatsevenement. Kijk op de website van schaatsen Lulea of de AEW Weissensee.  

Klik hier direct voor info over jouw doelgroep

Recreatief     Cruiser/Zweedse schaats            Sportief        Competitief

Traditionele noren

Bij schaatsen is het belangrijk dat de schoen goed aansluit om de voet. Het draait allemaal om de pasvorm, en dat is nu net waar Viking om bekend staat. Een aansluitende schaats voorkomt blaren en geeft je steun. De vaste schaats is er in verschillende types en modellen. Welke schaats je kiest als je gaat schaatsen op natuurijs hangt af van de ambitie en ervaring.

Ga je nu echt voor het eerst starten of heb je weinig ervaring. Dan is een slider model een ideale schaats. Zowel de Combi als Unlimited slider modellen beschikken over een lage schaats (onderstel). Doordat er laag bij het ijs gebleven wordt geeft dit veel stabiliteit, ideaal voor natuurijs. De buis is van een hoogwaardige kunststof en de schaats is een RVS ijzer.

 

De combi schoen is Een hoge Semi softboot voor maximaal comfort en een stijve schacht voor een gegarandeerde stabiliteit. De combi schoen geeft de meest mogelijke enkel ondersteuning onder alle schaatsschoenen. De Unlimted schoen is een lagere schoen met veel steun, Met deze schoen kan de schaats positie beter aangenomen worden dan bij de combi, Het vraagt wel meer van de enkel stabiliteit, aangezien je deze vrijer kan bewegen dan bij een combi schaats het geval is.

Het laag bij het ijs staan, is al benoemd. Maar Lage noren zijn ideaal voor zowel beginnende als gevorderde schaatsers. Doordat de lage noren stabieler zijn dan hoge noren. heb je minder kans dat je enkels naar binnen klappen. Hierdoor heb je minder snel vermoeide voeten aan het einde van de tocht. Lage noren worden hierdoor ook vaak gebruikt op natuurijs. Ook de traditionele lage Noor is tegenwoordig een stuk steviger dan de leren Original schaats die veel van ons kennen. Dit is een hele mooie schaats voor een betaalbare prijs.

Tegenwoordig zijn nagenoeg alle schaatsschoenen kuipschoenen, omdat de ondersteuning van de enkel zorgt voor extra stabiliteit. Een mooie schaats is bijvoorbeeld de Viking Bronze met een vast onderstel. Deze kuipschoen biedt veel voordelen, Na verwarmen van de thermoplastische kuip sluit de schoen perfect aan op de voet, dit voorkomt het slippen van de hak in de schoen. Zo worden blaren voorkomen, kortom een stukje extra comfort. Ook levert het meer stabiliteit op, wat het schaatsplezier vergroot. Een goede investering om de traditionele schaatsen te vervangen. Natuurlijk blijft ook de Original een mooie schaats om schaatsplezier te ervaren.

Viking Cruiser VC3 en VC7

Fijn toeren doe je op de Cruiser schoenen. Stukje onbegaanbaar ijs, dan klik je het ijzer eenvoudig van de schoen en ga je te voet verder. Even later het onderstel weer onder klikken en de tocht vervolgen.

De cruiser serie is in verschillende combinaties te krijgen. Er is keuze uit twee type schoenen en twee type schaatsstaal. Voor zowel de schoen als onderstel kunnen we zeggen een goede uitvoering en een luxe uitvoering.

Beide onderstellen zijn uitgevoerd met dezelfde binding. De Rottefella Binding. Er is Keuze tussen Special of Viking I staal. Het special staal wat Viking gebruikt is een HSS snel staal, met hele mooie eigenschappen en afgemeten hardheid. Niet te zacht of te hard, en daarmee fijn in gebruik, goed te bewerken en met een minimale glijweerstand. Kies jij voor een cruiser onderstel met Special staal, dan geniet jij langer van scherpe schaatsen, ideaal voor de kilometervreter! Het cruiser 1 onderstel bevat Viking 1 staal, staal van erg hoge kwaliteit, maar net iets minder hard dan het special staal. Hierdoor blijven de schaatsen iets minder lang scherp, maar gebruik je voor een wat lagere prijs exact dezelfde binding.

De Rottefella binding heeft zichzelf daarnaast al bewezen in de topsport. Met deze binding waarmee ook professionele langlaufers "schaatsend langlaufen" tijdens worldcup Nordic-racing worden steevast gouden medailles gewonnen. De Rottefella binding is eenvoudig in gebruik, zeer stevig en snel aan- en uit te krijgen. De gemakkelijke NNN verbinding zorgt voor extra comfort bij kou. Sneeuw en ijs hebben weinig kans om aan de verbinding te blijven plakken. 

De schoen is in samenwerking met een ander groot wintersport merk geproduceerd namelijk Fischer. Er is keuze uit twee soorten, de VC3 het topmodel en de standaard uitvoering oftewel de VC7.

De VC3 is een zeer stevige maar ultra lichte en stabiele schoen door de smalle aangesloten pasvorm en de verstevigende carbon kappen rond de enkel en hiel. De stijve zool biedt veel stevigheid in combinatie met genoeg torsie voor een ultiem schaatsgevoel. De schoen is waterdicht en van duurzaam materiaal vervaardigd. De thermo binnenzool met aluminium aan de onderzijde en fleece aan de bovenzijde zorgt voor comfortabele warme voeten.  De VC3 is eenvoudig aan- en uit te trekken en de speciale snel sluiter zorgt voor strak en gemakkelijk aansnoeren.

De Viking Cruiser VC7 is een comfortabele stabiele schaats schoen die veel stevigheid biedt. De Viking VC7 kenmerkt zich door de goede prijs/kwaliteitsverhouding. Deze schoen is geschikt voor de recreatieve schaatser die voor het eerst het ijs op stapt alsook voor de meer ervaren schaatser. De manchetten rondom de enkel biedt bescherming tegen het zwikken, maar is voorzien van een scharnierpunt om wel goed door de knieën te kunnen. Een top schoen gebaseerd op de VC3, maar een iets mindere high end afwerking!

Pure II onderstel geschikt voor de meeste personen

Als je schaats eenmaal goed afgesteld staat, heb je vaak geen zin om voor natuurijs een ander onderstel eronder te schroeven. Toch vinden vele mensen het zonde om op hun goede kunstijs messen te schaatsen op natuurijs. Zo zijn de nieuwe generatie onderstellen vaak met een rechte punt, in plaats van de afgeslepen voorkant, waarmee makkelijker over oneffenheden gegleden werd. Deze oneffen heden kom je op kunstijs meestal niet tegen.

Nu is er ook een onderstel van Viking dat past onder de bekende beugels. Een buis gebaseerd op de succesvolle Nagano schaats, deze buis past onder de beugels van de Sapphire, Icon en Eclipse. En is uitermate geschikt voor natuurijs, dankzij de afgeronde voorkant (in de schaatsmond ook wel het bekende natuurijsbootje). Geen gestel meer aan het onderstel. Laat de beugel zitten en verander enkel de buis, zo blijft de stand van je ijzers altijd hetzelfde.

Het gaat om de Pure II onderstellen deze beschikken dus over exact dezelfde passing als die van de Sapphire, Icon en Eclipse. Dit maakt hem ideaal om te gebruiken als natuurijs ijzer. De afgeronde voorkant zorgt ervoor dat je makkelijker over oneffenheden schaatst.

Let op gebruik bij het monteren van Pure II buizen geen vet, zoals bij een Nagano schaats. Zo komen de Torcx boutjes los en zal door de speling het draad van de voorsteun ook kunnen beschadigen.

 

 

Sapphire als je de Elfstedentocht op je naam wilt schrijven

De Alternatieve Elfstedentocht is waar we het de laatste 27 jaar mee hebben moeten doen, en deze werd de laatste 5 jaar meermaals gewonnen op de Viking Sapphire. De Viking Sapphire heeft normaal gesproken een rechte punt. Wil je deze echt geschikt maken voor natuurijs, is het verstandig de voorkant af te ronden. In de afbeelding hieronder is hier een goed voorbeeld van gegeven.

Een Sapphire schaats beschikt over een stijvere buis, hierdoor is de schaats ideaal voor natuurijs. De schaats gaat niet snel krom en geeft veel druk. Hierdoor schaats je gemakkelijk hard rechtdoor. De hoge kwaliteit materialen en geperfectioneerde lasmethodiek biedt de Sapphire een sensationeel Viking gevoel. De schaats geeft véél druk zonder aan stuurvermogen  te verliezen, en wordt ondanks zijn sprint hoogte als heel stabiel ervaren.

Wisten jullie dat ook het wereldsnelheidsrecord op natuurijs gevestigd werd op de Sapphire, Kjeld Nuis vestigde dit record!

Denk bij het vervangen van enkel buizen altijd aan de levensduur van de Torcx boutjes. Het tijdig vervangen van deze boutjes voorkomt dat het draad van de voorsteun kapot gaat, doordat het boutje los komt. Je kunt dit gemakkelijk zien aan het blauwe loctite, is dit niet meer aanwezig op de boutjes. Dan is het verstandig om de boutjes te vervangen. Verwijder ook altijd eerst de veren, voordat de Torcx boutjes losgedraaid worden, zo voorkom je schade aan de lagers in de beugel.

Oude versleten boutjes links en rechts nieuwe torcx boutjes

TOT SLOT; "VEILIGHEID VOOR DE KOP, HELM OP!"

Bescherm jezelf als je het ijs op gaat. Draag voor de veiligheid altijd een gecertificeerde schaatshelm. Een schaatshelm is anders dan een fietshelm, vanwege de afgeronde achterkant. Bij het schaatsen komen valpartijen op het achterhoofd nogal eens voor. Een helm die niet afgerond is aan de achterkant kan dan extra letsel toebrengen aan de nek.

Draag daarnaast handschoenen, doe dit tegen de kou, maar ook voor het snijden van ijzers mocht er gevallen worden en er iemand over de hand heen schaatst. Let op dat snijvast materiaal juist koud kan worden, draag hiervoor een thermal handschoen onder de snijvaste handschoen.

Voor verdere bescherming tegen de kou kun je neopreen overhoezen over je schaatsen doen.