Wat moet ik weten voor ik (lekker weer) ga skeeleren?!

Het is bijna april, het weer begint tekenen van voorjaar te vertonen en de ijsbanen zijn nagenoeg allemaal weer gesloten. Kortom een geweldige timing om te gaan skeeleren. Gewoon lekker een toertje maken in deze eigen omgeving, trainen om een betere schaatser te worden of misschien wel de competitie aangaan met de concurrentie op de skeelers. Skeeleren is een leuke bezigheid voor iedereen van jong tot oud! In dit blog leggen we meer uit over welke skeelers bij jouw niveau passen en wat bijvoorbeeld het voordeel is van grote skeelerwielen.

  • Is skeeleren goed voor mijn gezondheid?
  • Welke skeelers of skates zijn het best geschikt voor mijn niveau?
  • Hoeveel wielen zijn het beste voor skeeleren?
  • Hoe voorkom ik slijtage van mijn skeelers?
  • Waar kan ik veilig skaten/skeeleren? 
  • Kan ik ook skeeleren in de regen of op een natte weg? 
  • Tips voor als je skeelers gaat kopen.
    - Hoe bepaal ik de juiste maat voor een paar skeelers of inline skates? 

Is skeeleren goed voor mijn gezondheid?

Twijfel je nog om te gaan skeeleren? Er zijn genoeg redenen te bedenken om die twijfel weg te nemen. Viel het schaatsseizoen tegen, skeeleren helpt om de conditie en techniek te verbeteren. Maar zonder schaatsdoelen is skeeleren ook super goed voor de gezondheid. Wist je al dat je met skeeleren gemakkelijk af kan vallen. Naast dat je, je conditie flink kunt verbeteren door skeeleren, is skeeleren een sport waarmee veel calorieën verbrandt worden. Tijdens het skeeleren gebruikt het lichaam meer dan 640 spieren. De buik, been, bil en rugspieren worden aangesproken om balans te houden en snelheid te ontwikkelen. Daarnaast heeft skeeleren een voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld hardlopen, het is namelijk veel minder belastend voor je gewrichten. Kortom een ideale workout om snel fit te worden.

Welke skeelers/skates zijn geschikt voor mijn niveau?

Skeeleren is dus erg goed voor je! Maar misschien zie je door de bomen het bos niet meer qua keuze in materiaal, hoge schoenen, lage schoenen,  90 mm wielen, 125 mm wielen of iets daar tussen in. Dan nog de keuze voor drie vier of vijf wielen. Welk materiaal er gekozen wordt hangt natuurlijk samen met de doelen die jij stelt aan de skeelerprestatie.

Met skeeleren vraag je veel van je balans. Sterke enkels zijn een belangrijke voorwaarde om goed te kunnen skeeleren. Echter de keuze van de schoen speelt hierin ook een belangrijke rol!

Heb je zwakke enkels? Dan is de combi-inline skate perfect voor jou. De hoge schoen (skate) zorgt veel steun en stabiliteit. Zo sta je gemakkelijk rechtop je skeelers en kun je veilig skaten. Het nadeel van deze hoge schoen is dat ze zorgen voor een beperking in je enkelhoek. Deze enkelhoek maak je in combinatie met een kniehoek. Wanneer je deze hoek kleiner gaat maken kun je meer snelheid genereren, dit zie je bijvoorbeeld als je naar wedstrijd skeeleraars kijkt.  

Train jij voor het schaatsen of wil je op hoger tempo skeeleren. Is het verstandig om te kijken naar de zogenoemde inline (speed) skates (skeelers). Deze lagere schoenen kun je vergelijken met noren in de schaatssport. Met dit type schoen kun je een kleinere enkelhoek maken en zodoende kan je meer snelheid opbouwen. Met deze schoenen kun je de schaatstechniek ook beter benaderen en train je de enkels extra goed!

Viking skeelerwielen

Hoeveel wielen zijn het beste voor skeeleren?

Vroeger hadden skeelers vijf wielen, omdat je met extra wielen harder kon afzetten en daardoor meer snelheid kon maken. In de loop der jaren werden de wielen groter, want met grotere wielen kun je nóg eenvoudiger snelheid maken. Waarom hard werken als het ook makkelijk kan!? Hierdoor was er geen ruimte meer voor vijf wielen aan het frame en hebben de meeste skeelers vier of drie wielen.

Neem je grotere wielen, worden ook de frames hoger. De invloed hiervan is dat de enkels meer te verduren krijgen. In het algemeen kan gesteld worden dat beginners beter af zijn met kleinere wielen omdat deze hen meer stabiliteit bieden, terwijl gevorderde skeeleraars die snelheid en afstand willen afleggen, mogelijk de voorkeur geven aan grotere wielen

Grote wielen betekent ook minder wielen en meestal ook kortere frames. Dit is om de wendbaarheid te behouden. Grote wielen geven ook nog eens een betere demping bij een oneffen wegdek, wat het comfort vergroot. Zo worden trillingen in grof asfalt en andere ruwe oppervlaktes beter gedempt. 

Nadeel is wel dat je met grotere wielen een stuk hoger en dus minder stabiel staat. Ben je een ervaren schaatser of skeeleraar, dan is de hoogte vaak niet zo’n probleem, het went ook vrij snel. Diep zitten, waarbij je letterlijk flink door de knieën gaat, helpt je ook om je stabiliteit te vergroten. Maar dit kost wel veel kracht en vraagt veel van je uithoudingsvermogen. 

Sta je niet stabiel, dan heb je geen controle en wordt hard rijden lastig. Een 100mm- of een 110mm-frame levert dan veel meer plezier op, daarnaast durf je ook harder, omdat je meer controle behoudt.

 

90mm

100mm

110

125

Comfort

 

 

 

Hoog

Snelheid

Relatief laag

normaal

snel

Snelst

Controle

Veel stabiliteit

 

 

Gevorderd (weinig stabiliteit) Vergt veel stabiliteit in enkels

Wendbaarheid

Zeer hoog

Hoog

gemiddeld

hoog (3wielen)

Past in (Viking frame)

 

4x (100)

4x (110)

4x (110)

3x (125)

Gebruiker

Jeugd en beginners

Jonge wedstrijdrijder en recreatief

Sportieve recreant

Ervaren sporter, fanatieke recreant

 

Hoe voorkom ik slijtage van mijn skeelers? 

Naast de hoeveelheid wielen is het ook belangrijk om te kijken naar de hardheid van de wielen. De hardheid van de wielen is heel bepalend voor hoeveel grip de skeelers bieden en daarnaast bepalen ze ook voor een groot gedeelte hoe hard je ermee kunt rijden! De hardheid van de wielen wordt uitgedrukt in een bepaalde A-waarde.

De hardheid van de skeelerwielen ligt meestal tussen 84A en 90A, daarmee zijn de skeelerwielen een stukje harder dan de wielen van skates. De iets hardere wielen hebben een hoger rolvermogen en slijten iets minder snel! Ook is het handig om een skeelerwielen om de zoveel tijd om te draaien, maak voor jezelf een roulatie systeem, zodat elk wiel elke keer op een andere plaats in het frame komt.

Zo geniet jij langer van een goede grip!

 

 

Waar kan ik veilig skaten/skeeleren?

Skeeler het liefst in een rustige omgeving, zodat je niet onverwachts hoeft te stoppen. Met skates ben je wendbaarder dan met skeelers. Ga je echt skeeleren, dan is het verstandig om een baan op te zoeken of een rustig en mooi geasfalteerd fietspad.

Kan ik ook skeeleren in de regen of op een natte weg?

Ja zeker kan je skeeleren op een natte weg, echter is het geen aanrader. Skeeleren op natte weg zorgt ervoor dat je veel minder grip hebt. Je glijdt makkelijk weg, speciale regenwielen kunnen ervoor zorgen dat je meer grip hebt. Maar ook dan is het nog geen pretje. Daarnaast vernielt de nattigheid de lagers.

Regent het buiten? Laat je skeelers dan lekker binnen. Water vernielt de lagers van je skeelers. (Tenzij je de lagers na een skeelerrit in de regen uit elkaar haalt en droogmaakt.) Ook niet fijn: skeeleren op natte wegen zorgt eerder voor valpartijen.

Gelukkig komt de periode met mooier weer er nu snel aan, dus is het tijd om de skeelers of skates te pakken.Wacht niet langer en ga lekker naar buiten met je inline skates of skeelers, je verbeterd je core stability, creëert sterke beenspieren en krijgt een afgetrainde bil. Daarnaast verbrand je snel veel calorieën omdat je het gehele lichaam in werking zet.

Je gaat veel spieren in je lichaam gebruiken, bouw dus rustig op, zodat je niet de volgende dag overal spierpijn heb. Zo beleef je langer plezier en kun je sneller je conditie opbouwen.

Tips voor als je skeelers gaat kopen:

Hoe bepaal ik de juiste maat voor een paar skeelers of inline skates?

Het is belangrijk dat skates of skeelers niet te krap én niet te ruim zitten, je kunt dan last krijgen van bepaalde drukpunten op de voet of juist blaren krijgen door het schuiven in de schoen. Niets is vervelender dan zere voeten tijdens het skeeleren. Het is belangrijk om tijdens het passen van skates of skeelers even goed de knieën naar voren te drukken, zo komt je hiel goed achter in de schoen. Als nu de voorkant van je tenen net niet tegen de voorkant aan stoten, dan weetje zeker dat dit de goede maat is voor jouw ultieme skeelergevoel.

Koop je skeelers voor je kinderen die gaan deelnemen aan competitie? Dan is het belangrijk om te weten dat de volgende regels van toepassing zijn qua wielgrootte.

Grotere wielen zorgen voor minder rolweerstand en een hogere snelheid. Nadelen van grote wielen zijn hogere frames, minder stabiliteit, minder wendbaarheid, meer kracht nodig om op gang te komen, snellere overbelasting van de knieën.

maximale wieldoorsnede

 

Masters, Senioren en Junioren A, Junioren B

110 mm

Kadetten (13 t/m 14 jaar)

100 mm

Pupillen 1,2, 3 en 4 (t/m 12 jaar)

90 mm

UITZONDERING, bij marathons geldt een maximale diameter van 125mm voor de categorieën:

  • Masters.
  • Senioren.
  • Junioren A.
  • Junioren B.
  • en Kadetten.