Viking introduceert nieuwe fietsschoen tijdens Eurobike 2023

Geplaats op 13-07-2023

Tijdens de Eurobike 2023 werd een nieuw project gelanceerd. Na vele Jaren ervaring in het maken van schaatsschoenen en werken met allerlei type voeten, komend uit alle delen van de wereld. Is het tijd voor een volgende (voet)stap. Viking introduceert verschillende type fietsschoenen in haar assortiment. Van prof tot beginner, een schoen die om jouw voet past. 

Wielerflits.nl schreef er een erg mooi stuk over! 

Het was een opvallend gezicht op Eurobike: een paar Viking schaatsen met de opvallende blauwe Sapphire ijzers eronder. Nog opvallender, was de fietsschoen die één plankje lager stond, met hetzelfde logo erop. Wat blijkt: Viking wil intrede doen tot de wielermarkt met eigen wielerschoenen.

De kennis die de oerhollandse schaatsproducent in huis heeft over schaatsschoenen, willen ze nu dus ook gaan inzetten in de wielerindustrie. De eerste prototypes zijn al gereed, al zullen de schoenen pas in het nieuwe jaar voor de consument beschikbaar zijn.

Voorlopig werkt Viking aan een drietal schoenen: twee modellen voor de racefiets en één model voor mountainbiken en gravelfietsen. Aanvoerder van de line-up, wordt de Cobalt RC, die wordt voorzien van een carbon kuipzool. Het bovenwerk wordt van thermoplastische materialen gemaakt, waardoor deze middels verhitting volledig naar de voet van de gebruiker gevormd kan worden. Voor schaatsers zal dat een bekend concept zijn, gezien de zogenaamde customs in de schaatswereld een welbekend en veelgebruikt fenomeen zijn.

foto: Ties Wijntjes/WielerFlits

Volgens productontwikkelaar Simon Jan Vos komt dat niet alleen de stijfheid ten goede, maar bovenal de stabiliteit. Waar dat in de schaatswereld een belangrijk thema is bij de productie van schoenen, wordt dat in de wielrennerij nog wel eens over het oog gezien. Het kuipzooltje moet daardoor, in combinatie met de thermoplastische schoen, zorgen voor een directer rijgevoel.

Alhoewel de eerste samples al werden getoond op Eurobike, is het product nog verre van af, verzekerde Vos ons. Viking hoopt dat de eerste producten nog voor het nieuwe wielerseizoen van de productielijn rollen en de schoenen vanaf januari 2024 te koop zijn.