Bedrijfsgeschiedenis

De oprichter van Viking is Jaap Havekotte Sr., zelf fanatiek wedstrijdschaatser en timmerman van beroep. Hr. Havekotte Senior sleep altijd zijn eigen schaatsen. Andere schaatsers hadden toen tertijd vaak zelf geen slijpblok en vroegen aan Havekotte of hij hun schaatsen wilde slijpen. Dit was een goede bijverdienste en Havekotte Sr. besloot hiermee verder te gaan.  Hij liet een speciaal slijpapparaat maken, waarop hij ook houten schaatsen kon bewerken. Via een poster in diverse sportzaken attendeerde hij schaatsliefhebbers op zijn vakmanschap. Hij kreeg dan voor elke klant een gulden en de winkelier die rekende zelf twee gulden vijftig.
 
Wat met slijpen was gestart mondde al gauw uit in het herstellen van schaatsen zoals het vernieuwen van hakleertjes of het herstellen van buizen. De volgende stap, het produceren van noren, was een logische stap. Zo ontmoette hij Co Lassche, een beginnend schaatsenmaker die zijn schaatsen verkocht door langs te gaan bij sportwinkels en ijzerhandels. Als meneer Lassche bij een winkel langs kwam vroeg men vaak naar een certificaat van degelijkheid van Jaap Havekotte. Co Lassche besloot langs te gaan bij Jaap Havekotte en ze werden compagnons.
 
Norsk model Viking
Ze noemde het bedrijf naar hun schaats; Norsk model Viking. Na twee jaar besloot Co Lassche toch om een andere weg in te gaan en Jaap Havekotte ging verder met het bedrijf onder de naam: Viking Schaatsenfabriek b.v.
De eerste die een aansprekende titel op Viking schaatsen veroverde was geen Nederlander maar de Rus Boris Stenin in 1960. Stenin won de bronzen mediale op de 1500 meter tijdens de Olympische spelen in Squaw Valley, USA. Het zelfde jaar won Boris Stenin ook zilver op het Ek allround en goud op het Wk allround. Dit was het begin van alle successen die zouden volgen op Viking.
 
Doorbraak
De echte doorbraak van het merk Viking als top merk kwam pas in de tweede helft van de jaren zestig en ging samen met de successen van Ard Schenk en Kees Verkerk. Sinds 1964 is er sindsdien tijdens de Olympische spelen altijd goud behaald op Viking. De Marktpositie van Viking werd in de tweede helft van de jaren zeventig verder verstevigd toen Viking de “Viking Special” lanceerde. Het model met de bekende gele bies was lichter dan alle andere noren en vormde zich ook beter naar je voet. Noren, Russen, Japanner allemaal stonden ze in de rij en voor het eerst was de buitenlandse vraag naar Viking Schaatsen groter dan de Nederlandse.
 
Klapschaats
In 1985 werden de eerste klapschaatsen, in samenwerking met dr. Gerrit Jan Ingen Schenau van de Vrije Universiteit in Amsterdam, door Viking getest. Toch durfden de toppers het niet aan om op de klapschaats te gaan rijden. Schaatsen op de Viking klapschaats vereiste namelijk een andere techniek. Iets waar tijdens de drukke trainingsprogramma’s geen tijd voor was. Tevens was men bang dat het aanleren van deze nieuwe techniek ten koste zou gaan van de huidige techniek van de schaatser. Pas toen Tonny de Jong op aandringen van haar trainster Sijtje van der Lende op klapschaatsen wereldbekerwedstrijden ging schaatsen en deze samen met het Europees kampioen schap ook won, was het hek van de dam.
 
Tegenwoordig is de klapschaats niet meer weg te denken uit de schaatssport en schaatsen vele toppers als Sven Kramer, Marcel Bosker, Ireen Wüst en Svere Lunde Pedersen op onze klapschaatsen.